Daglig leder for Utdanningshjelpen (UH), Felix Omondi Osok og organisasjonssekretær Guro Lundby Sørensen, reiste til Kenya og Ghana i sommer for å besøke organisasjonens prosjekter.

Daglig leder Felix O. Osok mottar er Masaikriger skulptur fra den eldste fra landsbyen ved Osiri Beach

– Mitt håp er at UH skal gi barn, unge eller voksne mulighet til å få en utdanning. Målet er å engasjere enkelte individer, institusjoner, bedrifter, staten og verden i dette framfor å sitte ned og skrive søknader til bistandskilder og tigge om penger. Kampen har begynt og det tar aldri slutt før målet er nådd, sier en engasjert Osok.

Flere ganger i løpet av sommerens tur til Kenya ble han tvunget til å se tilbake på utgangspunktet for å starte opp UH. Siden Osok startet Utdanningshjelpen i 21. Oktober 2006 sammen med venner og medstudenter ved Universitet i Oslo har foreningen tatt opp flere barn og unge som får en ny sjanse til å ta skolegang. Nå utvider foreningen sin bistand til flere områder i Kenya og Ghana. Utdanningshjelpen er nå engasjert i Kenya, Palestina og Ghana. Han er ikke i tvil om hans sterkeste inntrykk på sommerens tur.

Statsvitenskapsstudenten og ildsjelen i UH forteller for eksempel om gutten han traff i sommer og som absolutt vill bli sykepleier. Han som ikke lot seg stoppe av noen hindringer.

Jeg husker veldig godt Joseph Seketei fra Pokot som først måtte vente i 13 år for å få støtte til videregående utdanning og ble ferdig i 2005 etter mange år med vanskelig økonomi. Han har hatt ønske om å studere videre som sykepleier siden 2005, men har ikke hatt mulighet til det. I dag får han støtte av UH til sin sykepleierutdannelse, sier han.

– Det viser at den som er motivert nok kan alltid finne en vei ut når vi bidrar med litt bistand. Han er en tøffing.

For Osok var det spesielt å høre om hvordan barna opplevde konflikten i Kenya i fjor. Likevel så han optimisme og håp i øyene til hvert av barna og opplevde dette gjennom deres dikt, sanger og musikk.

– Best husker han de han møtte fra Osiri Beach Educational and Career Development en stiftelse som samarbeider med UH i Kenya, hvor vi støtter 21 barn og unge.

– De snakket åpenhjertig om konflikten i Kenya etter valget, men Hiv-Aids epidemien er den største trusselen i Osiri Beach området, og er årsaken til over 70 % av dødsfallene i landsbyen. Det er ikke lett selv om utdannelsen gir håp, sier han.

Osok fikk også mulighet til å treffe Norges ambassadør i Kenya og flere prominente personligheter. Nå skal kampen for å hjelpe flere barn fortsette ustoppelig.

– Vi setter stor pris på nye ideer, impulser, konstruktiv kritikk og samarbeid. Sammen kan vi hjelpe flest mulig barn og unge, sier han.

Utdanning som en selvfølge

Guro Sørensen i Ghana sammen med elever Utdanningshjelpen støtter

– For oss er utdannelse en selvfølge, men slik er det ikke for alle. Om vi kan bruke litt av vår tid, og noe av vårt engasjement, kan dette gjøre enorme forskjeller for enkeltpersoner som ikke har samme muligheter som oss, sier organisasjonssekretær i Utdanningshjelpen, Guro Lundby Sørensen.

Hun tror at enkelte av elevene/ungene i Ghana vi nå støtter med skolegang kan gjøre en forskjell ved at de får en utdannelse, og den forskjellen kan kanskje være avgjørende for landets framtid.

– Kanskje jeg har vært med å kjøpe skolebøker og ransel til den neste Kofi Annan, og dette gjennom Utdanningshjelpens innsats, sier hun.

Sørensen mener det var absolutt interessant å bruke tid på å møte barna og kontaktpersonene som nå er en del av UH i Ghana. Dette var noe hun gledet seg til. Hun nevner likevel en del generelle utfordringer for UH uansett prosjekt og sted.

– Det som begrenser arbeidet vårt er jo mangel på penger. Unger som trenger, og bør få hjelp, er det i hvert fall ikke mangel på. Så vi må stå på her, skaffe sponsorer og drive dugnadsarbeid, sier hun.

Innsats

Hun får støtte av Felix Osok.

– UH er derfor nødt til å jobbe natt og dag med å skaffe penger og sponsorer til sitt arbeid og det er ikke så lett i og med at alle i UH jobber frivillig. Det er slitsomt men vi gjør det med hjerte og glede siden det er givende og det er akkurat det jeg vil drive med i mitt liv, Å GI TILBAKE, sier Osok.

Sørensen og Osok ønsker å takke for innsatsen som blir gjort for disse barna på vegne av alle samarbeidspartnerne de traff i Kenya og alle øvrige medlemmer.

– Den innsatsen du gjør i dag for å bekjempe analfabetisme blant barn og unge, og også gi dem mulighet til å realisere sitt potensiale, er avgjørende.

– Det kan gi mye glede og enorme muligheter til fantastisk flotte mennesker der, som på grunn av hvor de bor og forholdene deres ikke har samme muligheter som oss når det kommer til utdannelse.

UH skal feire julen 2008 i Kenya. Denne turen er åpen for alle medlemmer og andre intresserte.

Skrevet av Frilansjournalist Ali Haga