Salen var stappfull, ståplasser nederst. Foto: Rim Tusvik

Fredag 29. oktober inviterte Utdanningshjelpen (UH) til årsmøte og fest, samtidig med organisasjonens 4 års jubilemum. Det var satt igang en storstilt rekruttering til arrangementet både på facebook og ved informasjon direkte til medlemmer på e-post, og til sammen møtte det opp over 180 gjester.

Etter å ha betalt inngangsbilett på etthundre kroner, kom gjestene inn til fulldekket koldtbord. Drikke var å få kjøpt i solidaritetsbaren til en billig penge, og da alle hadde forsynt seg både to og tre ganger og funnet sine plasser, ble hele arrangementet åpnet av konferansier Vegard Smith Tegnander som gav

Felix O. Osok innleder, konferansier Vegard S. Tegnander bak

ordet til daglig leder Felix Osok. Etter presentasjon av våre fem prosjekter (derav to av disse ganske nylig innlemmet i UH), var det pause med UH medlemmers hjemmelagde kaker og kaffe. Mens både den andre og tredje kaffekoppen ble helt nedpå, informerte UHs styremedlem Øyvind Wennesland oss om Uhs kvalitetssikring av midler og hvordan organisasjonen jobber generelt. Årsregnskapet ble raskt presentert av Vegard S. Tegnander og kan snart leses på våre nettsider.

Rektor Johan Sandstad, på Fredtun folkehøyskole, holdt en flott tale der han blant annet fortalte om sine første møter med Felix da han kom som elev

Rektor Johan Sandstad fra Fredtun. Foto: Rim Tusvik

fra Kenya til Fredtun i 2003. Han innrømmet at han ikke trodde at den, allerede da, meget ambisiøse Felix ville greie å lære seg norsk innen ett år,og sette til livs sine planer han allerede da lekte med i hodet om UH som ikke engang var født på den tiden. Innen syv måneder, kunne Sandstad fortelle, besto Felix Bergenstesten i norsk for utlendinger (Bergenstesten er norsk på høyere nivå).

Desverre kunne ikke de to nederlandske legene som i sin tid støttet Felix med utdannelse i Kenya, Walther De Bruijne og Kees Romeijn komme. Kristina Svedberg i UH leste opp deres triste og rørende brev der det ble fortalt at sønnen til Kees på forferdelig måte ble skutt og drept på St. Maarten i Karibien bare noen dager før årsfesten. Utrolig for tilhørerne av brevet fortalte legene at om ikke begravelsen til Kees sønn hadde vært på samme fredag ville de kommet og deltatt på eventen. Hotelrommene deres var allerede booket. Også legene innrømmet at de hadde anbefalt Felix å vente med å sette igang sine store planer til han selv ble ferdig med utdannelsen, fikk fast jobb og hadde spart opp noe penger. Noe de i senere tid har vært meget flaue for, skriver de. Felix hadde svart på tiltale: “Sorry, but I am gonna do it now!”

Etter flott sang fra Esther, holdt den tidligere danske ambassadøren til Kenya, Bo Jensen, en flott tale der han la trykk på hvor mange som gir mange former for nødhjelp og at utdanning i mange tilfeller bare utgjør en liten del av hele bildet. At noen satser ene og alene på utdanning og lager dette som sitt ekspertfelt er en sjelden vare.

Våre kjære venner Elisabeth Jacobsen tidligere ambassadør ved den norske ambassaden i Kenya, nå seksjonsleder for det sentrale, sørlige og vestlige Afrika i UD, og den kenyanske utviklingsministeren Mohamed Elmi holdt også flotte og rørende taler. Jacobsen kunne fortelle at hun ble begeistret for denne unge idealisten og kenyaneren, dengang student, da hun møtte Felix. Felix møtte opp ved hennes kontor for å “orientere” om Utdanningshjelpen. Hun forteller hun ble vant med at kenyanske ministre møtte opp ved ambassaden og ba om økonomisk støtte, og at det var rart og uvant at det kom en ung gutt til henne bare for å fortelle om hva han drev med, uten noen som helst pengeønsker.

Utviklingsminister fra Kenya Mohamed Elmi (t.v) og daglig leder i UH Felix Osok.

Utviklingsminister Mohamed Elmi kunne på en morsom måte fortelle at han møtte en Felix Osok i parlamentet (litt uviss om hvordan Felix hadde tatt seg inn der), plutselig befant han seg på en pengeinnsamling i UHs navn et sted i Kenya langt fra sitt bosted, og nå: plutselig i Norge. Selv kunne han fortelle at hans egen familie var nomader og fra de nordlige delene av Kenya hvor UH også støtter flere barn. Ministeren er selv støttepartner og venn av UH.

Etter et meget underholdende og sterkt bidrag fra den norsk-ugandiske poeten Bertrand Besygie tok gruppen MovingThoughts oss med på en inspirende forestilling som het Livet.

 

Bo Jensen, tidl. danske ambassadøren til Kenya. Foto: Rim Tusvik

Utdanningshjelpen ønsket å spesielt takke noen av våre støttemedlemmer med et Æresmedlemskap i organiasjonen. Disse er Mohamed Elmi, Elisabeth Jacobsen, Johan Sandstad, Bo Jensen, Walther de Bruijne og Kees Romeijn. Overrekkelsen av æresmedlemsskapet ble holdt før fungerende styreleder Aron Halfen holdt en avslutningstale. Deretter holdt Baba and his Funky Friends et svingende innslag etterfulgt av forrykende minikonsert ved UHs trofaste ambassadør Stella Mwangi (StL). Sistnevnte førte til at 4 stolrader ble ryddet vekk fremst i salen, hvorpå de fleste gjestene tok imot invitasjonen til å danse.

 

Vår prominente og dyktige DJ Safari tok etterhvert over kvelden og ledet gjestene inn i natten og i feiringen av UH som 4 år.

Add Comment