22. Desember 2009 satte daglig leder kurs for en av sine mange reiser det året til Kenya.

Møteplassen på Osiri Beach, i bakgrunnen biblioteket

I løpet av reisen var han som vanlig innom et av UH’s prosjekter. Rett over i det nye 2010 reiste han til prosjektet i Homa Bay-Osiri Beach der UH har 33 elever under Utdanning.

Som vanlig ble Felix, som alle andre besøkende, varmt mottatt av de eldre og resten av samfunnet på deres flotte, åpne, møteplass. De tok han med på en rundtur i fjellområdet rundt plassen, og fortalte småhistorier, på kjent vis. En selvfølgelig del av bevertningen bestod av vannmelon, en av de råvarene det dyrkes mest av i området. Frukten måtte nytes under
”inspirasjonstreet” som ligger flott plassert på en høyde med utsikt over Victoria Sjøen. Treet har fått dette navnet av UH’s kontaktperson i Osiri beach, forfatteren Adrian Onyando, som selv har sittet under det nevnte treet, for inspirasjon til flere av sine bøker og historier.

Opptredener gjennomført av innbyggerne, deriblant mange av de unge, hører alltid til ved et slikt besøk, og det var like underholdende nå som før. Innholdet av det hele ble utviklet under en bokfestival som tidligere var blitt holdt i Osiri Beach.
De unge formidlet litterære verker gjennom skuespill, dikt, dans og sang. Flere av de unges foreldre og omsorgspersoner holdt en takketale til Utdanningshjelpen og ba samtidig om mer hjelp til enda flere unge.

Å gjøre en forskjell
For utenom beboere i Osiri Beach var også Fylkesleder for utdanning og bystyreleder i Homa Bay til stede. De kunne fortelle hvor viktig det er at det satses på utdanning i Regionen Homa Bay der 70-80% av befolkningen lever langt under fattigdomsgrensen. Rektor, Isaiha Olweny ved Wibero School var en av gjestene ved besøket. UH har seks elever ved skolen. Han ønsket å takke UH for arbeidet som er satt i gang i samfunnet, og kan bekrefte at hans elever ville aldri hatt sjanse til å gå på skole uten denne støtten. Han forteller at elevene har oppnådd gode resultater og at dette gir dem sterk motivasjon til å fortsette sin utdanning. Han formidlet også et viktig budskap direkte til alle elevene som får støtte av UH; nemlig at de også må hjelpe andre unge der de kan.

Felix Osok og Adrian Onyando på en høyde med usikt over Vicotria sjøen

Utdanningshjelpen jobber alltid hardt for at skolepengene blir sendt ut til skolene før hvert semester. Da organisasjonen hovedsakelig er avhengig av frivillige midler, kan det skje at betalingene i noen tilfeller, dessverre, blir noe forsinket. Adrian Onyando roste derfor rektoren for å ikke la elevene slutte i den perioden pengene er på vei. Rektoren vet hvor hardt UH jobber for dette, og vil ikke for noen pris la elevene gå perioder med glipper i utdannelsen sin. Dette er UH veldig glade for å høre, og må kunne belyse hva et godt samarbeid er.

Felix kom også med en appell i sin tale: ”Det viktigste er ikke hvor mange UH bistår med utdanning. Vi er små og har begynt i det små. Det viktigste er at vi gjør en forskjell. Hjelpen vi gir betyr mye for de enkeltindividene som mottar den. Det er dere alle selv et produkt av. Dere jobber hardt for den utdannelsen dere får tilgang til, og det er jeg og alle i UH veldig glade for. Dere gir mye tilbake til oss i form av dette, og det gjør arbeidet vårt meningsfylt, og målet er oppnådd for alle parter” Avslutningsvis forklarer han også hvorfor UH ene og alene satser på Utdanning og ikke annet type bistandshjelp; ”Jeg er klar over at det er et sterkt behov for mathjelp og annen type hjelp i Homa Bay. Utdanningshjelpen har allikevel tatt et bevisst valg i å fokusere på og konsentrere sine midler, nettopp på utdanning. Lærdom genererer utvikling og kan styrke hele familier til en bedre hverdag”

Alvorlig tema
I forbindelse med at det ved inngangen av 2010 ble avdekket en korrupsjonssak i Kenya der Utdanningsdepartementet ble svindlet for 100.millioner kenyanske schilling (ca 100.000 NOK), Ønsket Felix å avslutte denne dagen med dette alvorlige temaet:”Vi vet at vi i Kenya har et stort problem. Problem med korrupsjon, på alle nivåer i samfunnet. Vi vet også at det er deler av vårt system på høyt nivå som undergraver viktig utviklende arbeid utført på lokalt nivå. Det er flott å ha to representanter fra lokalt nivå; fylkesleder for utdanning og bystyreleder for Homa Bay, som gjennom deres engasjement, kan bevise hvor viktig det er at korrupsjon bekjempes allerede fra grasrota. Begynner ikke kampen mot korrupsjon her, er det ingen som ønsker å skape en holdningsendring på dette området allerede her vi er nå, så vil det heller ikke skje noen holdningsendring oppad i systemet.”

Med disse alvorlige ordene, magen full av vannmelon og glade mennesker som vinket farvel og takket for besøket, satt Felix kursen hjem til Maseno og sin familie for god hjemmelaget mat.

Osiri Beach tidligere høvding sammen med en UH elev

Vil du være med til Kenya?
I fjor reiste Utdanningshjelpen til Kenya på prosjekttur, og både gamle, nye og potensielle medlemmer deltok på den selvfinansierte turen. Dette året blir det ikke arrangert noen tur i regi av UH. men en av UH’s faste støttepartnere, Fredtun Folkehøyskole, arrangerer korttur til Kenya. Det er fortsatt ledige plasser igjen til turen. Med som en av guidene er nettopp Felix som også tidligere har vært elev ved skolen. han har flere ganger reist sammen med skolen til Kenya.

 

Add Comment