Rapport fra kombinert avspark og innsamlingsaksjon for Utdanningshjelpen på Karen Community School, Nairobi, Kenya den 24 januar 2007. Det norske og kenyanske flagget vaiet til ære for de mange prominente gjestene som deltok på oppstarten av utdanningshjelpen i Kenya.

Selve arrangementet ble holdt i de vakre omgivelsene på Norsk Luthersk Misjonssamband sitt konferansesenter, Scripture Mission Conference Center, utenfor Nairobi.

Målet med denne dagen var to ting: Gjøre utdanningshjelpen (UH) kjent i Kenya samt fungere som et flott startskudd for arbeidet i Maseno Kenya. I tillegg ble det holdt en innsamling til UH, og det kom gledelig inn 12 000 NOK i gaver!

De to største nasjonale TV-stasjonene og avisene dekket arrangementet, og dagens happening ble sendt på kveldsnyhetene samme dag.

Tilstede var ca. 80 gjester, mesteparten av disse var studenter fra Fredtun folkehøyskole som for anledningen var på studietur i Kenya.

Fredtun har spilt en sentral rolle i startfasen av UH, som kanskje har en sammenheng med at UH’s stifter Felix Omondi Osok er en tidligere Fredtunelev.

Sammendrag av arrangementet

Konferansier ønsket alle velkomne og gav deretter ordet til UHs stifter Felix Omondi Osok. Felix, møtt med applaus, for sin enorme innsatsvilje og stå-på-vilje, gav en redegjørelse om bakgrunnen for hvordan UH ble til. Som barn ble han selv hjulpet av to nå pensjonerte leger fra Leger uten grenser til å fullføre sin utdannelse. Han gikk fra “gjetergutt i Maseno” til statsviter på universitetet i Oslo, hvor han fullfører sin Bachelor våren 2007.

Deretter fikk rektor Tore Vågen order. Han deltok i panelet på UHs åpningsdag og holdt en flott tale som naturlig bandt Kenya og Norge sammen med fokus på fremtidig muligheter et slikt samarbeid kan medføre. Bestefaren til Felix fortalte sin historie om den gløgge gjetergutten som ville nå langt, bestmor som satt i salen kom frem og bekreftet det hele med en hilsen.

Kvinnegruppen som UH samarbeider med i rekruttering av studenter/elever i Maseno var også fulltallig tilstede. Igjennom flere år har disse bestemødrene tatt hånd om til nå 60 barn, ved å gi dem mat og annen praktisk hjelp (klær etc). De er også engasjert i landsbyene rundt Maseno hvor de tilbyr opplæring i hvordan best dyrke matprodukter. Det er 35 av disse 60 barna som vi i utdanningshjelpen nå, f.o.m. januar 07, støtter med skolepenger, utstyr, uniformer og leksehjelp.

Jenny Schaaning, styremedlem i UH fortalte kort om hvordan Felix sin historie grep tak i flere i Norge, og som ledet til engasjement fra flere i vennekretsen til Felix. Vegard Smith Tegnander, også styremedlem i UH, fortalte deretter om UHs oppbygging og hvordan UH planlegger og jobber både i Norge og Kenya.

Så ble ordet gitt til kveldens hovedgjester, viseminister i informasjonsdepartementet Koigi Wa Wamwere og viseminister i utdanningsdepartementet Kilemi Mwiria. Koigi roste Felix for ikke å glemme sitt hjemland men vende tilbake for å gjøre hverdagen for kenyanere bedre gjennom støtte til utdanning. Koigi benyttet videre anledningen til å takke Norge for all støtte til ham i perioden han ble forfulgt for sin kamp for frihet i Kenya. Han poengterte at Norge spilte en rolle får et fritt Kenya.

Viseminister Kilemi poengterte viktigheten av utdannelse som veien til et verdig liv, og nøkkelen til og kunne fullføre sine drømmer, og gratulerte styret i UH med det gode initiativet samt forsikret om at utdanningsdepartementet i Kenya ville bistå med sitt for å gjøre det enkelt for UH i sitt arbeide. Det ble også lest opp en hilsen fra Den norske ambassaden med gratulasjoner og lykke ønsker til arbeidet.

I pausen i arrangementet servertes det en god middag og etterpå hadde studentene ved Fredtun forberedt underholdning. De deltok med sketsjer, sang og piano spill til glede for både kenyanere og nordmenn.

Innsamlingen ble holdt i denne siste delen av arrangementet og innbrakte 12 000 i gaver til UH! Under arrangementet ble Utdanningshjelpens T-skjorter solgt for 1000 KSH (ca 100 kr) til inntekt for UH (salg av disse inngår i de 12 000).

Takk til

Takk til Norsk Luthersk Misjonssamband ved E. Helland, for å sette ære på dagen ved flaggheising, samt takk for den flotte mottakelse av VIP-gjestene!

Spesiell takk til “husmor” og daglig leder for SMCC Jeniffer Enzovelli for utmerket service.